NVM%3A+sloopregeling+leegstaande+stallen
Nieuws
©

NVM: sloopregeling leegstaande stallen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil een sloopregeling voor schuren en stallen die niet meer zijn te verkopen. Zo'n regeling moet de sloop ervan stimuleren in ruil voor het elders terugbouwen.

'De markt vraagt om meer flexibiliteit en minder tijdrovende procedures', benadrukt voorzitter Arjan van der Waaij van NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

'Het afgelopen halfjaar bleek dat kopers van grond met opstallen vaak vooral geïnteresseerd zijn in de grond.'

Ontwikkeling

Alleen als de stallen en schuren van goede kwaliteit zijn en niet al te oud, worden deze ten volle benut. 'Mede door bovengenoemde ontwikkeling komen er meer schuren en stallen leeg te staan', stelt Van der Waaij.

Hij ziet een markt voor een deel van deze vrijkomende agrarische bebouwing, mits de procedures minder stringent zijn en minder lang duren.

Herbestemmingprocedure

Lege stallen en schuren zijn nu vaak heel moeilijk te verkopen doordat de agrarische bestemming die erop ligt lastig is te veranderen. 'Zo’n herbestemmingprocedure duurt lang en kost veel geld', weet de vakgroepvoorzitter.

Die regelgeving werkt in veel gemeenten en provincies volgens hem enorm belemmerend. 'Wij vinden dat dit een nationaal probleem is. Het moet op rijksniveau meer prioriteit krijgen.'

Onderzoekskosten

De rijksoverheid, provincies en gemeenten zouden ruimere kaders moeten stellen en moeten werken aan kortere procedures en verlaging van de onderzoekskosten. 'Het is voor initiatiefnemers nu nauwelijks op te brengen', stelt Van der Waaij.

Voordat er duidelijkheid is over eventuele verandering van bestemming zijn er vaak al tienduizenden euro’s uitgegeven aan onderzoek en advies, vindt de vakgroepvoorzitter. 'Dat stagneert de benodigde transformatie van gebouwen in het buitengebied.'

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer