Melkveehouderij+en+akkerbouw+vragen+grond
© NVM

Melkveehouderij en akkerbouw vragen grond

Er was vorig jaar een toenemende vraag naar grond vanuit melkveehouderij en akkerbouw. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van NVM A&LV.

Het aantal verkochte percelen nam in 2013 enigszins af ten opzichte van 2012, evenals het totale areaal in hectares.

Toch verliep de agrarische grondmarkt goed in 2013, met stabiele tot licht stijgende verkoopprijzen, geeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen (NVM) aan.

Belegging

'Ook stijgt de vraag naar grond als belegging, door de huidige lage rentetarieven', stelt voorzitter Arjan van der Waaij van Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) van de NVM. 'Net als voorheen is er echter sprake van regionale verschillen binnen het land.'

De laagste prijzen worden behaald in het noorden van het land, in de gebieden Veenkoloniën en Oldambt en Noordelijk Weidegebied. Afgelopen jaar waren de prijzen hier stabiel tot licht stijgend. Ook in Oost-Nederland was dit het geval.

Grondprijzen stabiel

In het zuiden bleven de grondprijzen stabiel. De hectareprijzen voor gras- en bouwland lagen hier in 2013 relatief hoog, vooral in Noord-Brabant. In het westen was er sprake van stijgende grondprijzen.

De prijzen lopen hier per landbouwgebied het meest uiteen. Voor geheel Nederland geldt dat kleinere, minder courante percelen lastiger verkopen, waardoor deze relatief lager in prijs liggen.

Weinig nieuw aanbod

Het aantal percelen in aanbod liep het afgelopen jaar sinds lange tijd terug, geeft Van der Waaij in zijn toelichting aan. 'Ook komt er, in vergelijking met 2012, relatief weinig nieuw aanbod bij.'

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer