Aanbod+grondgebonden+bedrijven+groot
Nieuws
© Berrie Klein Swormink

Aanbod grondgebonden bedrijven groot

De transacties in de niet-grondgebonden sectoren staan op een laag pitje. Dat blijkt uit de landelijke agrarische cijfers van de Nederlandse vereniging voor makelaars (NVM).

De NVM heeft 142 pluimveebedrijven, varkensbedrijven en vleeskalverenbedrijven te koop staan. Er zijn er dit jaar tot nu toe slechts 15 verkocht.

Het aantal verkopen van varkensbedrijven blijft stabiel maar de prijzen dalen. In 2014 werden 9 bedrijven verkocht. Pluimveebedrijven en kalverbedrijven worden nog steeds weinig verkocht. De lage eierprijzen zorgen ervoor dat er nauwelijks mogelijkheden zijn voor ondernemers om investeringen te doen. 'Ondernemers hebben hun bedrijven aangepast aan de nieuwste dierwelzijnseisen, zeggen de makelaars. 'Maar de kosten zijn daardoor hoger terwijl de eierprijzen slecht zijn.'

Kalverhouderij

Ook bedrijven in de kalverhouderij worden moeizaam verkocht. 'Koper en verkoper kunnen vaak niet tot elkaar komen, vertelt zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van de NVM-vakgroep agrarische en landelijk vastgoed. 'De toeslagrechten verdwijnen voor kalverhouders en dat betekent zo'n 50.000 euro minder inkomen. Dat drukt het rendement.'

De makelaars verwachten dat de vleeskalverbedrijven goedkoper worden. Naar verwachting moet de verkoper ongeveer 20 procent zakken om zijn bedrijf te kunnen verkopen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer