NVM: plafond grondprijs steeds omhoog

De grondprijzen in Nederland blijven stijgen. Het plafond gaat elk jaar nog wat omhoog, stelt de Nederlandse vereniging voor makelaars (NVM).

NVM%3A+plafond+grondprijs+steeds+omhoog
© ZLTO Monique Jansen

In 2013 lag de grondprijs op gemiddeld zo'n 46.000 euro per hectare. In de eerste helft van 2014 is dat gestegen naar 51.000 euro per hectare, blijkt uit een analyse van de aan-en verkooptransacties van de NVM.

'Dat is een stijging van zo'n 10 procent,' zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van de NVM-vakgroep agrarische en landelijk vastgoed. 'Vorig jaar dachten we dat het plafond in zicht was, maar het is dit jaar toch weer gestegen.'

Mest

Natuurorganisaties kopen bijna geen grond meer, maar de vraag vanuit de landbouw neemt toe. Door de goede rendementen in de melkveehouderij en de akkerbouw kunnen ondernemers investeren. Vooral melkveehouders willen meer grond om de mest kwijt te kunnen.

Ook de wat kleinere en wat gunstig gelegen stukken land vinden eerder een koper. Maar de voorkeur voor grote, minimaal 5 hectare, en goed verkavelde stukken land blijven de voorkeur hebben.

Dure grond

De duurste bouwgrond ligt in de IJsselmeerpolders. Daar kan tussen de 70.000 en 80.000 euro worden neergeteld voor een hectare grond. In Brabant en Zeeland kan de koper rekenen op een aankoopsom van tussen de 65.000 en 75.000 euro per hectare.

De goedkoopste grond ligt in Veenkoloniën en het Oldambt: tussen 40.000 en 50.000 euro per hectare.

Grasland

Voor grasland liggen de prijzen in het zuidelijk veehouderijgebied en de IJsselmeerpolders rond de 70.000 euro per hectare. In de Noordelijke en Oostelijke veehouderijgebieden ligt dat rond 55.000 euro per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer