Daling+spreeuw+en+zwaluw+door+imidacloprid
Nieuws
© Wikipedia

Daling spreeuw en zwaluw door imidacloprid

Hoge concentraties neonicotinoïde in het oppervlaktewater blijken samen te hangen met lokale afname van vogels. Spreeuw en zwaluw verdwijnen uit die gebieden.

Dat blijkt uit de studie van biologen van de Radboud Universiteit en van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Zij publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers vonden een duidelijke trend. Waar de hoeveelheid imidacloprid in het oppervlaktewater boven de 20 nanogram per liter komt, nemen de vogels in aantal af. Naarmate de hoeveelheid hoger is wordt de afname groter.

Imidacloprid

'De lokale verschillen in afname van het aantal vogels zien we bovendien niet terug in de tellingen van vóór de introductie van imidacloprid in 1995 in Nederland’, zegt Ruud Foppen van Sovon.

Het is voor het eerst dat er volgens de onderzoeker een correlatie wordt gevonden tussen de achteruitgang van populaties gewervelde dieren en de concentratie van imidacloprid in het oppervlaktewater.

Insecticiden

Imidacloprid is een insectenwerend middel uit de klasse neonicotinoïden en is wereldwijd een van de meest gebruikte insecticiden. Het gewasbeschermingsmiddel wordt in verband gebracht met de afname van het aantal bijen en andere insecten en ongewervelden.

In veel gebieden in Nederland zit meer dan 20 nanogram imidacloprid in het oppervlaktewater, volgens metingen van de waterschappen. Hoe de teruggang van de vogels precies tot stand komt, weten de onderzoekers nog niet.

Ecosysteem

Neonicotonoïden werden altijd als selectief werkende gifstoffen beschouwd, geeft Foppen aan. 'Maar onze resultaten doen vermoeden dat het doorwerkt in het hele ecosysteem.´

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer