Alarmbel+IUCN+over+neonicotino%C3%AFden
© WUR

Alarmbel IUCN over neonicotinoïden

Gewasbeschermingsmiddelen op basis van neonicotinoïden en fipronil zijn erg schadelijk voor een breed scala aan ongewervelde dieren en spelen een sleutelrol in de bijensterfte.

Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De studie is gebaseerd op een inventarisatie van zo'n achthonderd eerder verschenen rapporten.

Volgens de UICN is er reden tot ernstige zorg over de gevolgen voor honingbijen, vlinders, regenwormen en verschillende vogelsoorten.

Vergelijking met DDT

'De bewijzen zijn heel duidelijk. Er is sprake van een bedreiging voor de natuur en voor de landbouwproductie die vergelijkbaar is met de gevaren van DDT', meent de Franse onderzoeker Jean-Marc Bonmatin. Hij is een van de leidende wetenschappers bij het samenstellen van het rapport.

De UICN dringt aan op verdere aanscherping van de beperkingen op het gebruik van neonicotinoïden. Op termijn moeten alle toepassingen wereldwijd worden verboden, stelt de organisatie.

Nefyto

Volgens brancheorganisatie Nefyto bevat het rapport een selectief overzicht van bestaande studies waarbij wordt uitgegaan van worstcasescenario’s. Bovendien zijn de proeven grotendeels onder laboratoriumomstandigheden uitgevoerd.

Nefyto erkent de publicatie daarom niet als een robuuste beoordeling van de veiligheid van systemische pesticiden onder realistische gebruiksomstandigheden. Gewezen wordt op recente studies die duidelijk maken dat de teruggang in bijenpopulaties zijn overschat.

Grote voordelen

'Het lijkt erop dat een aantal academici en niet-gouvernementele organisaties de handen ineen hebben geslagen, met een gebruiksverbod van neonicotinoïden als doel', aldus Nefyto.

'Daarbij wordt voorbijgegaan aan de grote voordelen van de technologie, waarbij de middelen via zaadcoating zeer gericht kunnen worden toegepast.'

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer