Dijksma%3A+uitbannen+neonicotino%C3%AFden+kan+niet
© inzicht in natuur

Dijksma: uitbannen neonicotinoïden kan niet

De Nederlandse regering acht het op termijn verbieden van neonicotinoïden niet uitvoerbaar. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer nam eerder een motie aan waarin werd gevraagd om een nationaal traject in gang te zetten voor een volledig nationaal moratorium op alle neonicotinoïden en op fipronil.

Een tweede motie vroeg om een verbod op neonicotinoïden tot vaststaat dat zij geen schadelijk effect hebben op bijen en de volksgezondheid.

Geen aanleiding

Volgens Dijksma is er geen aantoonbare aanleiding om de huidige toelatingen te herzien. 'Vanuit juridisch oogpunt zijn de moties naar het oordeel van het kabinet derhalve niet uitvoerbaar.'

Het kabinet concludeert dat op nationaal en op Europees niveau zeer recent de gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden en fipronil zijn herbeoordeeld.

Risico's

'Daarbij zijn de middelen getoetst aan de nieuwste stand van de wetenschap als het gaat om risico's voor bijen', schrijft de staatssecretaris.

Daarnaast zijn op Europees niveau al maatregelen genomen om de risico's van neonictinoiden en fipronil op de gezondheid van bijen te verlagen.

Daarbij zijn alle toepassingen van drie neonicotinoïden (imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin) op bij-aantrekkelijke gewassen ingetrokken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer