D66%3A+snel+actie+tegen+neonicotino%C3%AFden
Nieuws
© D66

D66: snel actie tegen neonicotinoïden

Europa en Nederland moeten volgens D66 snel reageren op de nieuwe studie die aangeeft dat bepaalde neonicotinoïden erg gevaarlijk zijn voor insectenetende vogelsoorten.

Dat vinden D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy en D66-Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven en Gerard Schouw.

De Europese Commissie verbood vorig jaar tijdelijk drie soorten neonicotinoïden om bijensterfte tegen te gaan. Maar nu blijkt dat de negatieve effecten van deze gewasbeschermingsmiddelen ook andere diersoorten raken.

Voorzorgsbeginsel

Gerbrandy wil dat de Europese Commissie de studie snel laat beoordelen door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit. 'In de tussentijd wil ik weten of de Commissie niet al op basis van het voorzorgsbeginsel snel kan ingrijpen.'

Van Veldhoven heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). 'Landbouw mag niet ten koste gaan van de Nederlandse natuur. Spreeuwen en lijsters lopen nu gevaar. Daarom wil ik dat Dijksma in Europa scherpe maatregelen bepleit.'

Vogels

De studie van onder meer de Radboud Universiteit is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers hebben in Nederland een direct verband aangetoond tussen het gebruik van bepaalde neonicotinoïden en de achteruitgang van vogels.

De resultaten bevestigen naar mening van de D66-politici het beeld van eerdere studies dat het gebruik van neonicotinoïden een schadelijker effect heeft op natuur en voedsel dan eerder werd gedacht.

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer