Nieuwe basis discussie bijensterfte

Een internationale groep onderzoekers publiceert een literatuurstudie die een hernieuwde basis moet vormen voor de discussie over de oorzaak van de wintersterfte onder bijenvolken.

Nieuwe+basis+discussie+bijensterfte
© WUR

De Universiteit van Oxford coördineert de studie met medewerking van onder andere Wageningen UR. Een publicatie deze week in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B zet alle beschikbare literatuur op een rij.

De onderzoekers hebben de informatie onderverdeeld in de categorieën bewezen informatie, expert-visies van wetenschappers, ondersteunend bewijs en project die gebaseerd zijn op bewezen informatie.

Neonicotinoïden

De studie richt zich met name op het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw en de gevolgen daarvan voor de wintersterfte van bijenvolken en de achteruitgang van wilde bijen.

Eén van de vaststaande feiten die de onderzoekers vaststellen in hun studie is dat vanaf de introductie van neonicotinoïden in de jaren '90 het gebruik is toegenomen tot 30 procent van het totale gebruik aan insecticiden.

Problemen al eerder

De onderzoekers concluderen verder dat de problemen met de sterfte van honingbijen en wilde bijen zich al voordeden voordat de neonicotinoïden in de landbouw op grote schaal werden toegepast.

Om de effecten van neonicotinoïden op de gezondheid van bijen te beoordelen, is in de loop van de jaren veel onderzoek uitgevoerd. De conclusies van de verschillende testen en proeven zijn zeer divers en variëren van zeer schadelijk tot nauwelijks effect.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer