Kritiek+op+wereldwijd+financieringsbeleid+Rabo
© Wakker dier

Kritiek op wereldwijd financieringsbeleid Rabo

De Rabobank is 's werelds grootste investeerder in de veehouderij. De afgelopen drie jaar verschafte de bank 4,2 miljard euro aan veebedrijven wereldwijd, meldt Wakker Dier.

Onderzoeksbureau Profundo onderzocht in opdracht van Wakker Dier de kapitaalverstrekkingen van banken van 2010 tot 2013.

Daar kwam uit dat, na de Amerikaanse, de Nederlandse bankensector de grootste investeerder ter wereld is in de productie van vlees, eieren en zuivel.

Ook ING en ABN Amro

Naast de Rabobank verstrekte ook ING de afgelopen jaren 1,4 miljard euro aan veehouderijbedrijven. ABN Amro kwam volgens het onderzoeksbureau op 225 miljoen euro. Het gaat vooral om de bouw van veehouderijbedrijven in landen als China, Thailand en Brazilië.

Wakker Dier verwijt de Nederlandse banken dat ze bij hun kredietverstrekking geen eisen stellen aan het dierenwelzijn op de bedrijven. Ook de schaalgroottegrootte van de bedrijven bevalt Wakker Dier niet.

Stoppen

In een brief aan de banken, die vandaag is verstuurd, eist Wakker Dier dat ze zich houden aan de eigen regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Dat zou betekenen dat ze stoppen met investeren in huisvestingssystemen die vanwege dierenwelzijn in Europa verboden zijn.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer