Litouwen wil landkopers weren

Buitenlanders mogen sinds 1 mei 2014 grond kopen in Litouwen. Boeren en burgers vrezen dat daardoor de grondprijs stijgt. Via een referendum willen zij de openstelling van de grondmarkt weer ongedaan maken.

Litouwen+wil+landkopers+weren
© Michiel van Blommenstein

Het openstellen van de grondmarkt is veel Litouwers in het verkeerde keelgat geschoten en dat kan grote consequenties hebben.

Een burgerinitiatief in februari van dit jaar is erin geslaagd om 300.000 handtekeningen te verzamelen en daarmee een bindend referendum af te dwingen. De waarschijnlijke uitkomst van dat referendum op 29 juni is dat Litouwers voor herinvoering van het koopverbod stemmen.

Riskant

Voor Litouwen politiek riskant, omdat ze daarmee ingaan tegen de afspraken met de Europese Unie. De regering in Vilnius en juristen raden het burgerinitiatief vanaf het begin af, maar staan uiteindelijk machteloos.

Alleen als de opkomst minder dan 50 procent is, is de uitkomst ongeldig.

Subsidie

Een hectare landbouwgrond kost in Litouwen tussen de 3.000 en 4.000 euro. Het is vooral de zorg dat de grondprijzen door buitenlandse interesse stijgen waardoor Litouwse boeren voor een verkoopverbod zijn.

'Agrarische ondernemers uit het Westen ontvangen veel meer subsidie ontvangen dan wij', zegt akkerbouwer en veehouder Arunas Martinelis. 'Wij krijgen per hectare 200 euro, zij iets van 1.000. Daar kunnen wij niet tegen op concurreren.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Michiel van Blommestein

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer