Meeste+bietenpercelen+gesloten
© Nieuwe Oogst

Meeste bietenpercelen gesloten

Ruim 70 procent van de percelen suikerbieten in Nederland staan inmiddels gesloten, meldt Suiker Unie.

Volgens de agrarische dienst van de suikerfabrikant groeien de suikerbieten over het algemeen goed in de meeste teeltgebieden.

Onder meer vanuit Flevoland komen meldingen binnen van aantastingen door pseudomonas. Met name hagelschade zorgt voor invalspoorten op het bietenblad. Een bestrijding tegen de bacterie is niet mogelijk.

Bladvlekken

Suiker Unie waarschuwt bietentelers om de beginbesmettingen van bladvlekkenziekten goed in de gaten te houden. Bij de huidige weersomstandigheden met veel vocht en warmte is het risico hoog. De eerste vlekjes van stemphylium zijn al waargenomen.

Suikerbieten in met name Zuidoost-Drenthe hebben veel geleden van de overmatige regen. Hier valt de groei en ontwikkeling soms tegen. De bieten blijven achter en kleuren geel door zuurstofgebrek en moeizame opname van mineralen.

Nauwelijks effect

Maatregelen als een extra bemesting en schoffelen om de groei na de waterschade weer op gang te brengen hebben volgens het IRS nauwelijks effect.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer