Locatie+bepaalt+vooral+bietopbrengst
© nieuwe oogst

Locatie bepaalt vooral bietopbrengst

Locatie en jaar bepalen in aanzienlijk sterkere mate de financiële opbrengst van suikerbieten dan het rooitijdstip. Bij een laat oogsttijdstip zijn de verschillen tussen rassen kleiner dan bij vroeg rooien.

Het Instituut voor Rationele Suikerproductie (IRS) heeft de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar de invloed van het rooitijdstip op de opbrengst en kwaliteit van zes bietenrassen.

Uit de resultaten komt naar voren dat de verschillen tussen de rassen in september groter zijn dan in november. De extremen in rasvolgorde veranderen niet met het rooitijdstip.

Significant verschil

Dat betekent dat de aan het begin van de campagne geoogste rassenproeven het beste beeld van de rasvolgorde geven, omdat de verschillen dan het grootst zijn.

Het oogsttijdstip blijkt wel enige invloed te hebben. Van de onderzochte rassen bleken er drie een significant verschil in verhoudingsgetal voor financiële opbrengst bij de drie oogstdata te hebben.

Suikergehalte

Op basis van dit onderzoek wil het IRS geen algemene uitspraak doen over de geschiktheid van rassen met een hoog suikergehalte voor vroege levering.

Om vast te stellen welke rassen voor vroege of late oogst geschikt zijn, zijn volgens het IRS aparte proeven nodig. Gezien het feit dat de locatie-effecten groot zijn, betekent dat veel meer proeven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer