IRS%3A+pseudomonas+aangetroffen
© H. Glas

IRS: pseudomonas aangetroffen

Bij bieteninstituut IRS zijn de laatste tijd enkele monsters met pseudomonas binnengekomen. Pseudomonas is gemakkelijk met cercospora te verwarren, geeft IRS Diagnostiek aan.

De vlekjes van de bacterie pseudomonas lijken op de bladschimmel cercospora, maar zijn het niet. Vooral na zware regenbuien, hagelbuien of andere bladbeschadigingen kunnen bladvlekken veroorzaakt door pseudomonas verschijnen.

Het is volgens IRS niet nodig en niet mogelijk om pseudomonas te bestrijden. Het is een bacterie waartegen niets is te doen.

Geen schade

Deze bacterie veroorzaakt over het algemeen ook geen schade. Bij droog en zonnig weer verdwijnt de aantasting vaak weer. De bacterie komt via regendruppels vanaf de grond op het blad terecht.

Pseudomonas voelt zich goed thuis bij een hoge luchtvochtigheid en donker weer. Wanneer dat enkele dagen aanhoudt, kan de bacterie de plant infecteren.

Wondjes

Kleine wondjes op het blad van de suikerbieten die soms zelfs nauwelijks zichtbaar zijn, kunnen een ingang vormen voor de bacterie pseudomonas. Deze kleine wondjes kunnen ontstaan door hevige regenval, hagel, wind en zand.

Ook andere beschadigingen door bijvoorbeeld een aantasting van de bietenvlieg of rupsen kunnen voor invalspoorten van pseudomonas zorgen.

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer