Veel risico bij teelt bieten in winter

Het risico op uitwintering bij winterbietenteelt is nog steeds hoog, dit ondanks pogingen om de vorstresistentie van bieten te verhogen.

Veel+risico+bij+teelt+bieten+in+winter
© hendrik begeman

Dat blijkt uit onderzoek van het Institut für Zuckerrübenforschung in het Duitse Göttingen. Winterteelt met suikerbieten blijft voorlopig een illusie, zo concluderen de onderzoekers.

Wintersuikerbieten kunnen in potentie een zo'n 25 hogere opbrengst geven. Het uitwinteringsrisico weegt echter niet op tegen de mogelijke meeropbrengst.

Risico

In het onderzoek is gekeken naar de uitwinteringsrisico’s van de afgelopen twintig jaar op vier veldlocaties in Duitsland. Uitgegaan is van minimaal -6 graden Celsius voor het ontstaan van vorstschade in de kop van de bieten.

Op basis daarvan is het uitwinteringsrisico voor Midden-Europa vastgesteld op 15 tot 35 procent. In West-Europese regio’s zijn de winters milder en blijft het uitwinteringsrisico beperkt tot 5 à 10 procent.

Onwaarschijnlijk

Vorstbestendigheid blijkt als eigenschap moeilijk in te brengen in een bietenras. Het is onwaarschijnlijk dat op korte termijn een oplossing wordt gevonden.

Het onderzoek is uitgevoerd door Eric Reinsdorf in het kader van een proefschrift.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer