Boeren+blij+met+ganzenbesluit+Overijssel
© Nieuwe oogst

Boeren blij met ganzenbesluit Overijssel

Boeren, grondeigenaren en jagers ondersteunen de voorstellen voor het ganzenbeleid van provincie Overijssel volledig. In het faunabeheerplan van Overijssel is tot 2019 jaarrond bejaging van ganzen mogelijk

Continue bejaging in combinatie met monitoring is volgens gedeputeerde Hester Maij de enige weg om de snel groeiende populatie ganzen nog in te tomen. Door de ganzen tegelijk nauwlettend in de gaten te houden, kan dat zonder de instandhouding van beschermde soorten in gevaar te brengen.

Broedseizoen

Bestuurder Arend Bouwmeester van LTO Noord Overijssel is het daar mee eens. 'Er vallen geen gaten meer in de bestrijdingmogelijkheden. We kunnen nu jaarrond maatregelen treffen. Dat wil overigens niet zeggen dat jachthouders continu ganzen afschieten. In het broedseizoen laten ze de dieren een tijd met rust.'

Bouwmeester verwacht dat met het provinciale beleid de populatie onder controle is te houden. 'Door de huidige regelgeving is zijn er onvoldoende mogelijkheden om de gewassen te beschermen. Met het nieuwe beleid lopen we in Overijssel niet meer achter de feiten aan.'

Reductie

Het doel van het Overijsselse beleid is om het aantal ganzen te reduceren tot de aantallen van 2005. Het provinciale faunabeheerplan, waar de ganzenparagraaf onderdeel van is, ligt tot 6 juli ter visie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer