LTO Noord tevreden over ganzenakkoord

LTO Noord Groningen is tevreden met het ganzenakkoord dat de organisatie samen met provincie Groningen en natuurorganisaties sloot.

LTO+Noord+tevreden+over+ganzenakkoord
© Arno de Snoo

Voor alle trekganzen, inclusief grauwe gans, is een winterrustperiode afgesproken van vier maanden, waarin wel opzettelijk mag worden verontrust.

Vooral door de mogelijkheden voor schadebestrijding met geweer op alle kwetsbare gewassen en het opzettelijk kunnen verontrusten van de ganzen op alle gewassen in de winter, krijgen boeren volgens LTO meer grip op de schade.

'Dat boeren in de winter zowel grasland als kwetsbare gewassen kunnen beschermen, vinden wij positief', verwacht portefeuillehoudster Alma den Hertog van LTO Noord Groningen.

Kolganzen

Kolganzen krijgen een winterrustperiode die een maand langer duurt, omdat het met deze soort internationaal minder goed gaat. Van 1 november tot 15 mei is ondersteunend afschot mogelijk van de brandgans op kwetsbare gewassen aan de Noordkust en in het Dollard-gebied.

Doel van de ganzenaanpak in de zomer is de schade terugbrengen naar het schadeniveau 2005 van de grauwe gans en 2011 van de brandgans.

De partijen stellen ondersteunend afschot van de grauwe gans, kol- en brandgans, het bestrijden van exoten en soepganzen, ruimhartige ontheffingen en maatwerkplannen voor.

Maatwerkplan

Deze maatwerkplannen werkt het ganzenafstemmingskader (GAK) de komende maanden verder uit. Een maatwerkplan voor Midden-Groningen is al klaar.

Voor de ganzenaanpak en -vergoedingen is zes jaar lang een vast budget van 3 miljoen euro beschikbaar. Den Hertog: 'Dat zet niet alleen de landbouw, maar ook de terreinbeherende organisaties onder druk om passende maatregelen vanuit het GAK te nemen'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer