'Greenpeace tendentieus over onderzoek'

De berichtgeving van Greenpeace over onderzoek naar middelen op planten in tuincentra vindt Tuinbranche Nederland tendentieus.

%27Greenpeace+tendentieus+over+onderzoek%27
© Willem Dijkema

Tuinbranche Nederland, die opkomt voor de belangen van de tuinbranche en haar aangesloten ondernemers, gaat klanten adviseren over hoe zij bijen kunnen helpen met hun tuininrichting en -onderhoud. Het gaat onder meer over planten en bloemen die bij uitstek geliefd zijn bij bijen, andere bestuivende insecten en vlinders.

Tendentieus

Brenda Horstra, adjunct-directeur PR Tuinbranche Nederland, reageert op het persbericht over het tv-programma Radar en het onderzoek van Greenpeace: 'Tendentieus neergezet. Er zijn te veel zaken aan elkaar gekoppeld die niet aan elkaar te koppelen zijn.'

Nederland is volgens haar koploper wat duurzaamheid betreft. 'Nederlandse kwekers zijn goed bezig. Natuurlijk zou het prachtig zijn als we volledig biologisch produceren. Maar dat kan niet qua aantallen en ook niet qua betaalbaarheid. De consument wil een betaalbaar product.'

Niet eens

Horstra vindt het zeker goed dat Greenpeace onderzoek doet en de sector scherp houdt. 'En als er iets illegaals wordt gevonden, moet er actie volgen en de herkomst worden achterhaald. Maar over gevolgen van verschillenden middelen voor bijen en hommels zijn de professoren het nog niet eens.'

Hommels en bijen zijn volgens Horstra qua voedsel zeer bronvast. 'Daarom verplaatsen bijenhouders de bijen als de bron, bijvoorbeeld een koolzaadveld, is uitgebloeid naar een nieuw veld met bloemen. Ze vliegen echt niet op ieder bloemetje aan dat op hun weg komt. De kans op vergiftiging door een middel op een willekeurig bloemetje is veel kleiner dan Greenpeace stelt.'

Stimuleren

Tuinbranche gaat meer biodiversiteit stimuleren. Dit betekent het aanbieden van meer planten en bloemen die geliefd zijn bij bijen, insecten, vlinders en andere dieren.

Ook gaat ze de consument (beter) voorlichten over alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen, zoals borstels, schoffels en andere gereedschappen.
Tot slot wil de branche samen met de totale keten, van kweker tot tuincentrum, werken aan verdere certificering en milieukeurmerken van de groenproducten.

Niet alle wensen inwilligen

Tuinbranche Nederland meldt Greenpeace voorts dat de branche niet al haar wensen inwilligt. Greenpeace wil dat tuincentra bepaalde gewasbeschermingsmiddelen uit hun schappen halen, die volgens de milieuorganisatie direct of indirect bijdragen aan bijensterfte.

Tuinbranche meent dat de branche de wetenschappelijk onderbouwde Europese wetgeving moet volgen. Middelen die in het schap staan, zijn toegelaten en als veilig beoordeeld voor mens, dier en milieu door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer