Greenpeace: 'Veel residu op sierplanten'

Op sierplanten die in tuincentra worden verkocht, zitten vaak bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Greenpeace.

Greenpeace%3A+%27Veel+residu+op+sierplanten%27
© Willem Dijkema

Het tv-programma Radar besteedde gisteravond aandacht aan dit onderzoek. Zonder het te weten zetten mensen planten en bloemen in hun tuin die bestrijdingsmiddelen bevatten. Deze planten kunnen schadelijk zijn voor bijen, aldus Greenpeace.

Greenpeace kocht 69 planten, bollen en heesters van 31 verschillende soorten in de tuincentra met het grootste marktaandeel in Nederland: Intratuin, Groenrijk en Boerenbond/Welkoop. Greenpeace kocht met name populaire tuinplanten die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels.

Resultaten

In een gespecialiseerd laboratorium zijn de bollen en planten getest op bestrijdingsmiddelen. De resultaten van het onderzoek noemt Greenpeace schokkend: 'slechts één monster bevatte geen giftige stoffen.'

Op alle andere monsters werden schadelijke pesticiden aangetroffen, óók middelen die verboden zijn. Op 69 monsters werden 505 pesticiden aangetroffen, een gemiddelde van meer dan zeven pesticiden per plant.

Niet toegelaten middelen

Op 38 van de 69 planten werden pesticiden aangetroffen die niet zijn toegelaten. Greenpeace vond tien keer pesticiden die in de hele EU zijn verboden.

De geteste planten blijken in totaal 57 keer te zijn behandeld met een verboden bestrijdingsmiddel. Een aantal van de illegale middelen is in de EU al acht jaar verboden vanwege de risico’s voor mensen die met deze middelen werken.

Bijvriendelijk

Kees Kodde, woordvoerder van Greenpeace: 'Een aantal van de geteste planten wordt nota bene aangeprezen door de tuincentra als bijvriendelijk. Het gif dat op deze planten gespoten wordt, verspreidt zich in ons milieu en ons oppervlaktewater, en de bijen en andere insecten gaan voor de bijl.'

Dit kan volgens Kodde alleen stoppen als de sierteeltsector deze bestrijdingsmiddelen in de ban doet, de overheid ze verbiedt én dat verbod handhaaft. 'Tuincentra moeten van telers eisen dat ze deze gifstoffen niet langer gebruiken en inzetten op gifvrije ecologische landbouw.'

Campagne

Greenpeace start vandaag een petitiecampagne gericht op Intratuin. Intratuin is de marktleider onder de tuincentra en komt als slechtste uit het onderzoek. Greenpeace roept Intratuin op uitsluitend nog bloemen en planten te verkopen die niet met schadelijke pesticiden behandeld zijn.

Greenpeace vraagt de Voedsel- en Warenautoriteit NVWA handhavend op te treden tegen de illegale middelen.

Zie reactie LTO.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer