Bijenlandschap in Bentwoud gestart

Met het zaaien van bloemenzaad waar bijen en ander bestuivers op afkomen heeft de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber het startsein gegeven voor de aanleg van het bijenlandschap Bentwoud.

Bijenlandschap+in+Bentwoud+gestart
© Provincie Zuid-Holland

Door extra aanplant van bloemensoorten waar de bestuivende insecten van leven, kan de bijenpopulatie weer in aantal toenemen, stelt provincie Zuid-Holland in een persbericht.

'Er hangt soms een wat lacherig sfeertje rond het woord bijenlandschap, maar zonder bijen loopt de voedselproductie van veel landbouwgewassen echt gevaar', aldus Weber. 'Bijen zijn voor ons mensen bittere noodzaak.'

Voedsel

De gedeputeerde zoekt naar oplossingen om de dalende populaties er weer bovenop te krijgen. 'De oorzaken zijn complex. Een constatering is dat deze insecten te weinig voedsel binnen krijgen. Door de plekken waar het kan in te zaaien met bloemrijke planten, vergroten we het voedselgebied.'

Dat gebeurt nu in het Bentwoud, het 800 hectare grote recreatiegebied, dat de provincie samen met gemeenten en Staatsbosbeheer ontwikkelt. Voor het natuurproject moesten tientallen boeren en telers wijken of worden verplaatst.

Samenwerking

Om dit bijenlandschap in het Bentwoud aan te leggen werkt de provincie samen met de kennisinstellingen Naturalis en Alterra, gemeente Zoetermeer, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer.

De aanleg van het bijenlandschap in het Bentwoud staat niet op zich zelf. In Zoeterwoude werkt de provincie in het samenwerkingsverband Groene Cirkels samen met Alterra en Heineken aan een bijenlandschap rondom de brouwerij. Dit bijenlandschap gaat zijn tweede zomer in om bestuivers te voeden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer