Forse+klimaatwinst+door+ander+eetpatroon
© Van Hattem Vlees

Forse klimaatwinst door ander eetpatroon

Als in de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren wordt gegeten, daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40 procent. Bovendien is er dan 23 procent minder land nodig voor de voedselproductie.

Er zou minder water- en luchtvervuiling zijn en het aantal mensen met hart- en vaatziekten daalt. Dat zijn de conclusies van een publicatie in het tijdschrift Global Environmental Change.

Het onderzoek kwam tot stand met de medewerking van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving en wetenschappers van Alterra, meldt Vilt.be.

Plantaardige alternatieven

De wetenschappers berekenden welke gevolgen een vervanging van de helft van het gebruik van dierlijke producten door plantaardige alternatieven heeft voor het klimaat, het milieu en de volksgezondheid.

Een halvering van onze vleesconsumptie zou tot 40 procent minder stikstofuitstoot leiden. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft er 75 procent minder soja te worden geïmporteerd.

Vleesconsumptie

Vermindering van de vleesconsumptie heeft een beduidend groter klimaateffect dan allerlei technische en agronomische maatregelen in de landbouw, constateren de onderzoekers.

'Alle maatregelen voor een duurzame landbouw leveren waarschijnlijk hooguit 30 procent reductie in de uitstoot van broeikasgassen op.'

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer