%27Niet+te+laat+om+opwarming+aarde+te+stoppen%27
© WNF

'Niet te laat om opwarming aarde te stoppen'

Het is nog niet te laat om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Er moeten dan wel dringend maatregelen worden genomen, meldt Vilt.be.

Die maatregelen zijn bovendien niet zo duur als wordt gedacht en hoe sneller wordt ingegrepen, hoe goedkoper het zal zijn.

Dat stelt het Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties (VN) in een derde en laatste deel van zijn vijfde evaluatierapport omtrent de klimaatverandering.

Betaalbaarheid

In dat rapport spreken de VN-klimaatexperts zich uit over mogelijke maatregelen tegen de opwarming van de aarde en de betaalbaarheid ervan. Een beperking van de opwarming tot 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële peil is volgens hen nog haalbaar.

Mits er onder meer een sterke en snelle daling van de wereldwijde uitstoot komt, een snelle overgang naar een koolstofarme economie en de omvorming op grote schaal van het energiesysteem.

Dat geldt tevens voor een heroriëntering van de investeringen naar koolstofarme technologieën en een daling van de subsidies voor fossiele brandstoffen.

Broeikasgassen

Concreet moet de uitstoot van de broeikasgassen tegen 2050 met 40 tot 70 procent worden teruggedrongen en tegen 2100 zelfs helemaal zijn verdwenen.

De technologische opties voor een dergelijke overgang zijn volgens het rapport al aanwezig, maar de huidige reductieverbintenissen van de regeringsleiders zijn nog lang niet ruim genoeg.

'Het is dus een kwestie van willen, niet van kunnen', stelt John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer