Voedsel+draagt+bij+aan+klimaatverandering
© WUR

Voedsel draagt bij aan klimaatverandering

Intensivering van de landbouw, zoals de toepassing van pesticiden, kunstmest en irrigatie, heeft even grote effecten op de opwarming van de aarde als veranderingen van bestemming. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra en de Vrije Universiteit.

Op basis van veldmetingen in onder meer het Loobos op de Veluwe, gecombineerd met satellietmetingen, zijn de directe klimatologische effecten van veranderingen in landbedekking en landbeheer onderzocht.

Als alle afkoelings- en opwarmingsaspecten worden meegenomen, blijkt het netto-effect in beide gevallen een lokale opwarming van ongeveer 1,7 graad Celsius te zijn in de onderste laag van de atmosfeer.

Grote biofysische effecten

De resultaten van het onderzoek impliceren dat voor een juiste beoordeling van de menselijke invloeden op het klimaat ook de effecten van landbeheer moeten worden meegenomen.

'Dat geldt bijvoorbeeld voor de klimatologische gevolgen van de recente intensivering van het landbeheer zonder veranderingen in landbedekking, zoals de Groene Revolutie in Europa, de Verenigde Staten, China en India', geeft Alterra-onderzoeker Eddy Moors aan.

Intensivering landbouw

Dat betekent volgens de onderzoekers dat bij het afwegen van de verschillende beleidsopties voor de intensivering van de landbouw om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen niet alleen de uitstoot van broeikasgassen moet worden gewogen.

Er dient tevens rekening te worden gehouden met de directe klimatologische gevolgen ervan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  10 %
Meer weer