Noord%2DHolland+wil+meer+asbest+van+daken
© Nieuwe Oogst

Noord-Holland wil meer asbest van daken

Provincie Noord-Holland roept nogmaals boeren op asbest van daken te verwijderen en zonnepalen te plaatsen. Asbest is nog steeds op veel bedrijven aanwezig.

Landelijk zit er bij agrarische bedrijven nog zo’n 90 miljoen vierkante meter asbest op daken en gevels. Geschat wordt dat het in Noord-Holland om circa 6 miljoen voerkante meter gaat. Dat schrijven Gedeputeerde Staten in antwoorden op vragen van Statenlid Jongsma (CU-SGP).

Begin april was er in Noord-Holland voor zo'n 45.000 euro subsidie aangevraagd voor het saneren van een oppervlakte van 20.000 vierkante meter asbestdak.

Delen

Het Noord-Hollandse provinciebestuur stelt dat 'reden genoeg is de regeling te evalueren en wellicht de voorwaarden aan te passen'. 'Wij zijn daarover in interprovinciaal vetband me elkaar in gesprek.

Volgens Gedeputeerde Staten is er ook een aanlooptijd nodig. Het project loopt nu driekwart jaar. 'daarnaast spelen de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie soms een rol. Denk aan te klein oppervlak, te weinig terug te plaatsen vermogen aan zonnepanelen.'

Bundeling

Met LTO Noord Projecten heeft de provincie een collectief inkooptraject gestart om de aanschaf van zonnepanelen en het saneren van asbest te stimuleren. Het kabinet heeft het voornemen geuit om het asbest te verbieden voor 2024.

In totaal hebben zich in Noord-Holland vorig jaar 59 agrarische ondernemingen aangemeld voor de collectieve inkoop ‘Vraagbundeling Zonnepanelen’ van LTO Noord, goed voor 1,6 megaWattpiek (mWp). Op dit moment loopt er een traject in Hollands Kroon en de Amstel, Gooi en Vechtstreek.

Ambities

De ontwikkeling van de duurzame energie is een van de ambities van provincie Noord-Holland. 'Agrarische bedrijven beschikken over de ruimte en middelen voor het produceren van (groene) energie. Daarom zijn ze uitermate geschikt om aan te sluiten bij de ambitie van de provincie', aldus Noord-Holland.

'De grote dakoppervlakten van schuren en stallen van agrarische bedrijven bieden voldoende mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Ondernemingen kunnen daarmee in hun eigen stroombehoefte voorzien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer