Europese Commissie pakt paardenwelzijn op

Europa huisvest ongeveer zes miljoen paarden. Toch is er geen uniforme wetgeving om het welzijn van deze dieren te beschermen. De Europese Commissie kijkt daarom naar regelgeving, geeft de Dierenbescherming aan.

Europese+Commissie+pakt+paardenwelzijn+op
© nieuwe oogst jos thelosen

Om dit onderwerp op de agenda te zetten, hield koepelorganisatie Eurogroup for Animals op verzoek van de Europese Commissie in Brussel een bijkomst om dit onderwerp te bespreken.

Paarden zijn veelzijdige dieren. Ze worden gebruikt voor sport en recreatie, maar ook als werkdier en als voedsel voor de mens.

Veelzijdigheid

Juist door die veelzijdigheid valt het paard vaak tussen de wetgeving voor landbouw- en gezelschapsdieren, wat lang niet voldoende is voor elk type paard. 'Ons doel is het welzijn van paarden beter te beschermen', geeft Reineke Hameleers aan.

Hoewel Europa een economische neergang heeft, blijft de paardensector volgens de directeur van Eurogroup for Animals groeien. 'Paarden zijn een van de meest verhandelde en vervoerde dieren in Europa en daarom is dringend behoefte aan bescherming.'

Presentaties

Tijdens de eerste bijeenkomst werden presentaties gegeven door paardensportorganisaties, internationale overheidsorganisaties, (paarden)welzijnsorganisaties en onderzoekers.

Die bijeenkomst vormde tevens de start van een grondig onderzoek dat wordt uitgevoerd door Eurogroup for Animals en World Horse Welfare. Dat is een organisatie uit Engeland die strijdt voor een beter welzijn voor paarden.

Effectieve aanpak

Onder leiding van Eurogroup for Animals verschijnt eind dit jaar een rapport waarin de paardensector in Europa wordt beschreven. Ook de Dierenbescherming is hierbij betrokken.

Op basis van deze inventarisatie wordt nagegaan of een effectievere aanpak van de problematiek voor de Europese paardensector mogelijk is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer