Belgi%C3%AB%3A+antibioticagebruik+halveren+voor+2020
© goodfoodworld.com

België: antibioticagebruik halveren voor 2020

Het totale antibioticumgebruik bij dieren halveren tegen 2020 en op termijn volledig afstoten van het onnodig gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde. Die doelstelling streeft de Belgische veehouderijsector na, meldt Vilt.be.

Kenniscentrum Amcra voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren in België verwoordt met haar plan voor 2020 de visie van de sector.

Die wordt onderschreven door landbouworganisaties, de mengvoederindustrie, dierenartsen, geneesmiddelenfabrikanten en de wetenschap.

Actiepunten

De breed gedragen visie kent tien actiepunten die de bouwstenen van een rationeel antibioticumbeleid in de diergeneeskunde vormen, geeft Amcra-voorzitter en hoogleraar Jeroen Dewulf van Universiteit Gent aan.

'Sinds de opstart van Amcra hebben we de geesten zien rijpen, zodat we vandaag reductiedoelstellingen voor antibioticumgebruik durven vooropstellen. Daar leek de sector twee jaar geleden nog niet klaar voor.'

Gemiddelde reductie

Alle Amcra-partners verbinden zich ertoe om te streven naar een halvering van het totale antibioticumgebruik tegen 2020. Jaarlijks is er een gemiddelde reductie van zo'n 7 procent noodzakelijk om in 2020 uit te komen op min 50 procent.

Vanwege de hoge dieraantallen worden antibiotica op intensieve veebedrijven meestal via het voeder (varkens) of het drinkwater (pluimvee) toegediend aan een groep dieren.

Gemedicineerde voeders

Voor de gemedicineerde voeders is het de bedoeling dat de halvering van het gebruik al tegen 2017 wordt bereikt. Ook voorziet het toekomstplan dat zo snel als mogelijk en uiterlijk in 2016 enkel de dierenarts gemedicineerde voeders kan voorschrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer