Overgangsregeling fosfaatkunstmest

Boeren die gebruik maken van derogatie kunnen dit jaar nog fosfaatkunstmest benutten die voor 1 mei 2014 is aangeschaft.

Overgangsregeling+fosfaatkunstmest
© Jan Van Den Brink Fotografie

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken meldt dit vandaag op de website van het departement. Zij treft een overgangsregeling om het gebruik van fosfaatkunstmest alsnog mogelijk te maken.

De Europese Commissie verbiedt het gebruik van fosfaatkunstmest onder de derogatieregeling. Omdat dit verbod midden in het plant- en zaaiseizoen bekend wordt, is een overgangsregeling voor dit jaar noodzakelijk.

Voor 1 mei gekocht

Boeren die voor 1 mei 2014 fosfaatkunstmest hebben gekocht, mogen het dit jaar benutten onder voorwaarden. Zij moeten het gebruik in het kader van de voorjaarsaanwending tot en met 15 mei 2014 aanmelden bij hun derogatieaanvraag.

Boeren die na 15 mei 2014 nog fosfaatkunstmest willen gebruiken, moeten de aankoopbewijzen kunnen overleggen. Zij tonen daarmee aan dat zij de kunstmest voor 1 mei 2014 hebben aangeschaft.

Fosfaat uit dierlijke mest

De maximale gebruiksnormen voor fosfaat blijven van kracht. Het gebruik van fosfaat uit dierlijke mest blijft in de toekomst wel mogelijk. De Europese Commissie vindt dat Nederland genoeg fosfaat uit dierlijke mest kan halen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer