%27Ingrijpen+boven+85+miljoen+kilo+fosfaat%27
© Roel Dijkstra

'Ingrijpen boven 85 miljoen kilo fosfaat'

De EU-commissie accepteert een productieplafond van 85 miljoen kilo fosfaat voor de melkveehouderij en in totaal 172,9 miljoen kilo fosfaat voor alle sectoren. Daarboven moet de Nederlandse overheid ingrijpen.

Dat stelde voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij woensdag tijdens een ledenbijeenkomst van LTO-vakgroep LTO Melkveehouderij in Markelo. De melkveehouderij in Nederland produceerde in 2012 76 miljoen kilo fosfaat.

De koeien die melkveehouders op dit moment meer houden om alvast in te spelen op het verdwijnen van het melkquotum, zorgen voor een uitbreiding van 3 à 4 miljoen kilo fosfaat, boven op de 76 miljoen kilo fosfaat. 'Met de volgende 5 miljoen kilo ben je er heel dichtbij. Een risicofactor van betekenis’, vindt Romijn.

Huidige regering

Fosfaat is een van de beperkende factoren. Als er onvoldoende mestverwerking is, heb je volgens Romijn direct problemen met de huidige regering als bedrijf en sector.

Het fosfaatoverschot van 2013 is hierbij een nieuwe referentie, een overschrijding daarvan moet vanaf 2015 voor 100 procent worden verwerkt of er moet grond onder zitten. Dit is boven op de mestverwerkingsplicht, die al geldt voor alle veesectoren.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  26° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
Meer weer