Purmer+kavelruil+%27schoolvoorbeeld%27
© Stivas

Purmer kavelruil 'schoolvoorbeeld'

Zes veehouders aan de Oosterweg in de Noord-Hollandse Purmer hebben onderling 90 hectare grond geruild.

Deze kavelruil 'Alles wisselt in de Purmer' kwam tot stand doordat de zes veehouders gezamenlijk bijna 40 hectare grond hebben verworven van een buurman die zijn akkerbouwtak afstoot.

Het resultaat: grotere huiskavels bij de boerderij en minder landbouwverkeer over de Oosterweg. Afgelopen weekend ondertekenden de veehouders de kavelruilovereenkomst. De akte passeert later deze maand.

Effectief verkavelen

Deze kavelruil is een schoolvoorbeeld van effectief verkavelen in de veehouderijsector, concludeert Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur (Stivas). Zij houdt zich bezig met het optimaliseren van de inrichting van het landelijk gebied.

'Er is in één klap een enorme inhaalslag gemaakt op het gebied van de agrarische structuurverbetering. Door de grotere huiskavels verbeteren de beweidingsmogelijkheden voor het vee. Ook de omgeving vaart er wel bij, omdat het heen en weer rijden met trekkers en landbouwverkeer over de Oosterweg sterk vermindert', vindt Stivas.

Benodigde aanpassingswerken

De kavelruil valt onder de POP2- vlag. Dit wil zeggen dat naast een provinciale bijdrage ook een bijdrage komt vanuit het Europees Landbouwfonds in de kosten die de partijen maken als gevolg van de notaris- en kadasterkosten en de benodigde aanpassingswerken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer