Kavelruil+nodig+zes+Zuid%2DHollandse+gebieden
© Stichting Kavelruil Zuid-Holland

Kavelruil nodig zes Zuid-Hollandse gebieden

Alblasserward-Vijfheerenlanden, Voorne-Putten, Midden-Delfland, Hoeksche Waard, Boskoop en Goeree-Overflakkee zijn kansrijke gebieden voor kavelruil in Zuid-Holland.

Dat stelt Stichting Kavelruil Zuid-Holland in een onderzoeksrapport. Voorzitter Arie Bassa overhandigde het resultaat aan gedeputeerde Han Weber. In het rapport is gekeken naar het huiskavelpercentage, aantal kavels per bedrijf en de afstand naar de kavels.

Vervolgens is de provincie opgedeeld in 125 deelgebieden. Hiervan is de gemiddelde verkaveling berekend. Hieruit kwam een aantal matig tot slecht verkavelde gebieden naar voren.

Bijeenkomsten

Na de eerste resultaten zijn er door de stichting en LTO Noord bijeenkomsten georganiseerd met de plaatselijke afdelingen. Hieruit bleek dat in de praktijk de onderzoeksresultaten in bepaalde gebieden anders werden ervaren.

Dat heeft onder andere te maken met de toepassing van de gronden. Voor bollen- en akkerbouwgronden gelden andere eisen dan voor bijvoorbeeld grasland. Daarnaast werd gepeild of boeren de opstart van een vrijwillig kavelruilproject zien zitten.

Projecten

De volgende stap is om samen met de LTO-afdelingen vrijwillige kavelruilprojecten op te zetten. Hiervoor zijn enkele gebieden in beeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer