Kavelruildomino%2Deffect+in+de+Beemster
© Stivas

Kavelruildomino-effect in de Beemster

Drie agrarische grondeigenaren in de Beemster en één in de Wijdewormer hebben maandag de kavelruilakte 'Zuiderweg in het kwadraat' ondertekend. In deze ruil verandert ruim 15 hectare boerengrond van eigenaar.

Door het domino-effect van de grondruiling verbetert de agrarische structuur. De ruil kwam aan het rollen doordat een veehouder aan de Zuiderweg in de Wijdewormer zijn naastgelegen land kon kopen.

Door vervolgens zijn veldkavel in de Beemster in de kavelruil in te brengen, bracht hij een domino-effect teweeg bij een akkerbouwer en twee veehouders aan de Zuiderweg in de Beemster. Het gevolg was kavelruilacte 'Zuiderweg in het kwadraat'.

Effecten

De akkerbouwer en de veehouder kopen en verkopen op hun beurt een kavel grond waarna de laatste kavel door de derde veehouder is aangekocht.

De effecten zijn voor allen verschillend, maar positief. Van huiskavelvergroting tot schaalvergroting. Ook de hoeveelheid landbouwverkeer vermindert door de ruil.

De ondertekening vond plaats in Purmerend onder leiding van Notaris Rob Cremers van Abma Schreurs Notarissen. De kavelruil is begeleid door de Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur (Stivas).

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer