Prijs+witte+kool+onder+druk
© Nieuwe Oogst

Prijs witte kool onder druk

Om de afzetmarkt voor witte kool vlot te trekken, is er behoefte aan meer exportbestemmingen naast alleen Rusland, zegt Richard Kruijer van handelsorganisatie Tuindersbelang in Warmenhuizen.


De laatste weken varieerden de kiloprijzen voor witte kool rond 10 eurocent of net daarboven. Deze week echter lijkt de prijsdruk toe te nemen. Met name de prijs voor de grovere kolen zakt naar 8 eurocent per kilo.

'Het probleem is dat Rusland op dit moment de enige grote afnemer is voor witte kool uit Nederland', geeft handelaar Kruijer als verklaring voor het moeizame afzetseizoen tot dusver.

Concurrentie uit Duitsland

Het wachten is volgens Kruijer op vraag uit landen als bijvoorbeeld Polen en Tsjechië. Die landen zijn nu nog voor een deel zelfvoorzienend of kopen witte kool in Duitsland.

'Voor onze afzet in deze periode zijn we sterk afhankelijk van de export naar Oost-Europa. Op die markt ondervinden we veel concurrentie van Duitsland', legt Kruijer uit.

Goede kwaliteit

Kruijer vindt het nog veel te vroeg om te spreken van een mislukt afzetseizoen.

'De levering van bewaarkool loopt nog tot ongeveer half juli en de kwaliteit is goed. De situatie op de markt kan zomaar veranderen, waardoor er meer behoefte ontstaat aan witte kool uit Nederland.'

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  60 %
Meer weer