Supermolens+langs+Amsterdam%2DRijnkanaal
© Lint Landscape Architecture

Supermolens langs Amsterdam-Rijnkanaal

Provincie Utrecht moet een groot aantal superwindmolens neerzetten langs het Amsterdam-Rijnkanaal en langs de snelwegen A2 en A12.

Dat stelt Ingeborg Thoral, de adviseur ruimtelijke kwaliteit van provincie Utrecht in haar provinciale adviesrapport 'Energielandschappen' dat gisteren is gepubliceerd.

De windmolenopstellingen langs infrastructurele lijnen kunnen af en toe worden verbreed tot een veld op locaties waar bedrijfsterreinen liggen. Kleinere molens met een ashoogte van 40 tot 60 meter lenen zich voor het maken van ritmes over kortere lengte in het landschap, stelt Thoral.

Lopikerwaard

Dat zou volgens Thoral kunnen nabij de wetering in de Lopikerwaard waar gedeeltelijk ook de N210 aan ligt. Het provinciale beleid biedt nu nog geen ruimte voor het plaatsen van dit type windmolens.

Verder ziet Thoral de Gelderse Vallei als meest geschikt voor de aanleg van zonneakkers. Zonneakkers komen pas aan bod daar waar dit tot aantrekkelijke zoneverkavelingspatronen in het landschap leidt en er geen conflicten met andere functies ontstaan.

Zonnepanelen

De kans op zonnepanelen op agrarische grond in een landbouwkerngebied is overigens heel klein geworden nadat Provinciale Staten vorige week instemden met een voorkeursvolgorde. Een zonneakker mag omliggende agrarische bedrijven niet hinderen.

In de toekomst verwacht Thoral ook grote biovergisters in Utrecht. Voor het landschap is het beter als deze op een ‘agrarisch bedrijventerrein’ worden geclusterd, vindt de adviseur.

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer