LTO: vergroeningsadvies ANOG gaat te ver

Het voorstel voor vergroening van de Veenkoloniale zetmeelaardappelteelt van ANOG en ANV Drenthe gaat veel te ver. Dat vinden LTO Noord Groningen en LTO-vakgroep Akkerbouw.

LTO%3A+vergroeningsadvies+ANOG+gaat+te+ver
© Koos van der Spek

De agrarische natuurverenigingen stellen voor om de 40.000 hectare zetmeelaardappelpercelen die binnen een teeltplan van 1:3 vallen jaarlijks te voorzien van FAB-akkerranden via rijsporen, langs wijken, sloten en kopakkers en tevens het ecologisch beheer van die wijken en/of sloten.

'Deze extra vergroeningsopgave valt buiten de gangbaar uit te voeren 5 procent. Het is een plus en dient dan ook jaarlijks tot 2020 met een premie van 250 euro per hectare zetmeelaardappelen vergoed te worden', geven ANOG en ANV Drenthe aan in het rapport 'Vergroening Veenkoloniale zetmeelaardappelteelt'.

Strategisch niet handig

Volgens LTO Noord Groningen en de vakgroep Akkerbouw is het strategisch niet handig om nu met dergelijke voorstellen te komen.

'We hebben onze handen vol om te voldoen aan de 5 procent vergroening. Onze inzet is om daar zo veel mogelijk af te halen. Daarvoor lobbyen we in Den Haag', stelt voorzitter van LTO Noord Groningen en akkerbouwer Hilbrand Sinnema.

Avebe

'Wij zijn boeren, geen natuurbeheerders', vervolgt Sinnema. 'Wij moeten ook zorg dragen voor de grondstofpositie van Avebe.'

ANOG-voorzitter Jan Willem Kok zegt het jammer te vinden dat 'het praatstuk' nu al op straat ligt. 'Het is een geraamte. We wilden daar gezamenlijk met onder andere LTO Noord en Avebe aan verder bouwen.'

Financiële klap

'Wij voelen met de akkerbouwers mee. Het is een financiële klap, die wij wat willen verzachten. De tijd dat Veenkoloniale boeren een hoop geld kregen terwijl ze er niets voor hoefden te doen, is echter voorbij.'

LTO Noord en ANOG zitten binnenkort om tafel om de problemen te bespreken.

· Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer