Lidstaten: geen kop op vergroening GLB

De Europese Commissie (EC) mag geen extra koppen zetten op de afgesproken vergroeningseisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2014-2020. Dat hebben de landbouwministers van de 26 lidstaten aan de EC laten weten.

Lidstaten%3A+geen+kop+op+vergroening+GLB
© Yvonne hurkens

De kaders van het Europees landbouwbeleid zijn in juni vastgesteld door de lidstaten en de Europese Commissie. Daarin zijn ook de vergroeningseisen vastgelegd.

Uit recente discussies in Brussel blijkt dat de Europese Commissie toch nog extra eisen aan de vergroening wil stellen. Zo stelt de commissie bijvoorbeeld dat bij de teelt van vlinderbloemigen in de groene aandachtsgebieden niet mag worden bemest.

Jonge boeren

Ook zouden de regels voor subsidie aan jonge boeren te streng zijn. Daardoor zou een groot aantal daarvan geen aanspraak kunnen maken op de regeling.

'Daarover is bij de definitieve vaststelling van het GLB niets afgesproken,' zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO en de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca. 'De commissie mag niet op eigen houtje besluiten om de vergroeningseisen aan te scherpen.'

Brief

LTO sluit zich aan bij de brief die de landbouwministers hebben gestuurd aan de Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer