LTO Veenkoloniën: wijken in vergroening

Grote wijken moeten straks net als sloten meetellen in de 5 procent vergroening van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Dat vinden akkerbouwers in de Veenkoloniën.

LTO+Veenkoloni%C3%ABn%3A+wijken+in+vergroening
© Hans Banus Fotografie

‘Hiermee wordt de aanslag op onze bedrijven zo klein mogelijk’, geeft voorzitter Geert Draijer van LTO Noord Oude Veenkoloniën aan.

De akkerbouwers moesten de zijkanalen rond 1996 tijdens de herinrichting laten uitgraven om de waterbeheersing te verbeteren.

Invulling

Als de karakteristieke watergangen van de Veenkoloniën onder de vergroening komen te vallen, komt afdelingssecretaris Kor de Jonge een heel eind met de invulling van de vergroening, schat hij in.

‘Onze percelen worden begrensd door zo’n zeven à acht wijken van 10 tot 12 meter breed.’

Bijeenkomst

De LTO Noord-afdeling hield onlangs een bijeenkomst over het GLB om met ideeën te komen over invulling van de Ecological Focus Areas (EFA's).

Volgende week is er een overleg met alle afdelingsbestuurders uit het Veenkoloniale gebied. ‘Tussen de regels door gaat het nieuwe beleid ons veel geld kosten’, verwacht Draijer.

Inkomstenverlies

‘Voor ons bedrijf gaat het om zo’n 45.000 euro inkomstenverlies. Daarom proberen we vanuit het gebied creatieve ideeën bij Sharon Dijksma aan te dragen, zodat wij geen dure grond uit de productie hoeven te halen.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer