Miljoenen+in+Gelderse+natuur+en+landschap
© Provincie Gelderland

Miljoenen in Gelderse natuur en landschap

Provincie Gelderland heeft afspraken gemaakt voor het beheer van 64.000 hectare natuur en landschap. Met deze beheervergoedingen is een bedrag gemoeid van 76,1 miljoen euro over een periode van zes jaar.

De beheerders zijn de grote Gelderse terreinbeherende organisaties Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap. Maar ook Het Nationaal Park De Hoge Veluwe, de Bosgroep Midden-Nederland en een particuliere landgoedeigenaar.

'Ik ben blij met deze nieuwe afspraken, want het is belangrijk om onze Gelderse natuur goed te beheren', stelt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

'Het is ons kapitaal dat Gelderland zo uniek maakt en waar het niet alleen prettig recreëren is, maar ook goed wonen en werken en waar mensen hun boterham aan verdienen.'

Afspraken

De afspraken over beheer hebben vooral betrekking op de natuur en landschap in het Gelders Natuurnetwerk. Ook voor een aantal natuurgebieden daarbuiten zijn afspraken gemaakt over een vergoeding.

Basis voor de nieuwe afspraken vormt het Natuurbeheerplan Gelderland 2014. Daarin zijn aanpassingen doorgevoerd om de uitvoering van het natuur- en landschapsbeheer voor de toekomst duurzaam, haalbaar en betaalbaar te maken.

Monitoren

Naast de afspraken over het beheer van natuur en landschap zijn er afspraken gemaakt voor het monitoren van de resultaten van het beheer. Dat geeft inzicht in de kwaliteit van de natuur en het bereiken van de natuurdoelstellingen.

Voor deze monitoring ontvangen de beheerders een speciale vergoeding.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer