Overschot windenergie op Goeree

De Windgroep Goeree-Overflakkee heeft belangstelling om voor 350 megawatt aan windenergie te plaatsen op het Zuid-Hollandse eiland. Een overschot, want er is slechts ruimte voor 180 megawatt.

Overschot+windenergie+op+Goeree
© Windgroep

Dat zegt Arjan van Tol, voorzitter van de Windgroep Goeree-Overflakkee en een van de initiatiefnemers voor windmolens, op de website van De Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

'Alle initiatieven op het eiland zijn goed voor 350 MW, maar er mag slechts 180 MW bij. De helft moet dus afvallen afhankelijk van de uitkomsten van de milieueffectrapportage, maar dit nemen we voor lief. Als boer en ondernemer wil je geld verdienen, maar het gaat ons ook om het beste plan voor het eiland.'

Vermogen

Provincie Zuid-Holland heeft Goeree-Overfalkkee aangewezen als een locatie om duurzaam energie op te wekken. Op het eiland moet in 2020 een vermogen van 260 megawatt windenergie komen. Om dit vraagstuk op te lossen werken overheid en Windgroep Goeree-Overflakkee nauw samen.

De deelnemers aan de coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee zijn allen ontwikkelaars van windenergie: Energiecoöperatie Deltawind, energiebedrijven Eneco en Nuon, Staatsbosbeheer en een tiental initiatieven van lokale agrariërs.

Samen willen zij een serieuze gesprekspartner vormen voor gemeente, provincie en Rijk én het eilandbelang vooropstellen.

Oprichting

Monique Sweep is als directeur van aanjager Deltawind nauw betrokken bij het proces: 'We hebben alle bestaande windinitiatieven op het eiland bij elkaar geroepen om te komen tot een totaalplan voor het eiland. Iedereen moest bereid zijn tot onafhankelijk locatieonderzoek en bijdragen aan een windfonds.'

'Gelukkig was iedereen bijzonder positief. Hierdoor zijn we in een jaar tijd tot samenwerking en overeenkomst gekomen', aldus Sweep.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer