Interpolis%3A+vooral+overgelopen+goten
©

Interpolis: vooral overgelopen goten

Tot nu toe zijn er enkele tientallen schades na de hevige regenval afgelopen weekend bij het Agrarisch Bureau van Interpolis gemeld.

'Het betreft vooral schades in de glastuinbouw door het overlopen van goten en enkele stormschades', geeft hoofd Agrarisch Bureau Adri Witlox aan. 'Over de omvang is nog niets te zeggen.'

De specialist geeft nog een aantal tips om de schade door water aan gewassen in kassen te beperken of voorkomen.

Stop recirculeren

Stoppen met recirculeren voorkomt dat ziektes de kans krijgen zich over het gehele bedrijf te verspreiden. 'Doe dit zeker wanneer het drainwater wordt recirculeerd zonder een ontsmetter die alle bacteriën, schimmels en virussen doodt', adviseert Witlox.

Gebruik de geëigende, wettelijke toegelaten wortelbevorderende gewasbeschermingsmiddelen. Voer daarnaast, als dit nodig is, een preventieve of curatieve schimmelbestrijding uit.

Aanpassing klimaat

Stook het gewas direct droog door meer te ventileren en hogere buistemperaturen aan te houden. 'Op die manier worden schimmelziekten, zoals botrytis, phytophthora en valse meeldauw, beperkt', licht hij toe.

Haal, als het mogelijk is, de matten uit het water als er veel neerslag is gevallen. 'Dat kunnen glastuinbouwers bijvoorbeeld doen door de matten op de buis te leggen.'

Bemesting

Pas de bemesting en de watergift direct na de wateroverlast aan. Watergehalte, zoutconcentratie en zuurgraad kunnen sterk afwijken. 'Neem extra monsters', raadt Witlox daarom aan.

Start direct na de wateroverlast met het wegpompen van het overtollige water.

Weer

 • Zaterdag
  14° / 9°
  30 %
 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 9°
  20 %
Meer weer