'Geen diarree of longproblemen'

'De eerste ronde draaide lekker. Geen longproblemen of diarree, terwijl dat bij het opstarten van een nieuwe stal wel vaak het geval is.'

%27Geen+diarree+of+longproblemen%27
© Ruud Ploeg

Jolanda en Wim Aalbers bouwden een nieuwe kalverstal die is gebaseerd op emissiearme stalsystemen uit de varkens- en pluimveehouderij. Het is de eerste stal in Nederland die zo is uitgevoerd.

Opvallend zijn de ondiepe kelders. De ruimte onder de houten roosters is namelijk maar 40 centimeter diep. In elke kelder trekt een mestschuif de mest naar de afstortput voor de voorgevel.

Minder geur

De afstortput is 1 meter diep en 2,5 meter breed en staat in verbinding met de mestopslag onder de oude ligboxenstal (die nu dienst doet als kalverstal). Aan het begin van een ronde draait de ketting één keer per dag; aan het eind wel een keer of vier.

‘Hoe vaker de ketting schuift, des te minder geur er in de stal hangt.’ De nieuwe stal is 38 bij 25 meter.

Luchtinlaat

Verdeeld over de achtergevel van beide stallen zitten drie luchtinlaten. Via een ‘loze’ ruimte van 1 meter breed tussen de achtergevel en de binnenmuur wordt de buitenlucht de afdeling in getrokken, gebroken via deuren met lamellen.

‘Op deze manier is de luchtinlaat heel geleidelijk’, zegt Aalbers. Geen loze woorden, zo blijkt, wanneer Aalbers de lamellendeur naar achteren schuift en we de loze ruimte binnenstappen. Dat scheelt een jas.

· Lees meer hierover in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer