'Nieuwsuur mis met waterschapslasten'

Het tv-programma Nieuwsuur heeft op 9 februari een fout beeld geschetst van de verdeling van de waterschapslasten tussen agrariërs en burgers. Dat stelt LTO in een brief.

%27Nieuwsuur+mis+met+waterschapslasten%27
© nieuwe oogst

Op basis van een onderzoeksrapport van Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) gaf Nieuwsuur aan dat de landbouw in de afgelopen tien jaar 65 miljoen euro minder waterschapslasten heeft betaald. Dat zou ten koste zijn gegaan van stijgende lasten van burgers.

De strekking van het verhaal strookte al niet met het onderbuikgevoel van veel boeren en LTO-bestuurders, maar blijkt evenmin te stroken met delen van de inhoud van het onderzoeksrapport waarop Coelo zich baseert.

2 miljoen euro

Daaruit blijkt dat de afname maximaal 2 miljoen euro is, en dus geen 65 miljoen euro. In de berekening is voorbijgegaan aan een daling van zo'n 20 miljoen euro voor natuur en een afname van het landbouwareaal. Ook is de bijdrage over de (spoor)wegen in die periode afgenomen.

Daarnaast zijn grote groepen boeren en tuinders aanzienlijk meer gaan betalen, vooral in de hoge vrij afwaterende gebieden.

LTO: rectificeren

Inmiddels heeft LTO Nederland in een brief aan Coelo haar verbijstering uitgesproken over de gang van zaken. LTO vindt dat het onderzoeksbureau ten onrechte het beeld heeft gecreëerd dat de belangen van burgers zijn geschaad ten gunste van agrariërs. LTO vraagt daarin om opheldering en een rectificatie.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer