Proefboerderij+Zegveld+onderwijscentrum
© Nieuwe Oogst

Proefboerderij Zegveld onderwijscentrum

De nieuw proefboerderij Zegveld krijgt een onderwijscentrum met slaapplaatsen en werkplekken voor agrarische studenten. Kennisinstelling Aeres Groep participeert daarom in de coöperatie KTC Zegveld.

Zegveld wordt daarmee het onderwijscentrum voor de melkveehouderij op veen. Omdat grondgebondenheid steeds belangrijker wordt in de melkveehouderij wil Aeres op verschillende plekken praktijkcentra openen.

Naast Zegveld worden dat de boerderij van CAH Dronten op klei en De Marke in Hengelo op zandgronden. Zij vormen gezamenlijk het Dairy Triangle onderwijsconcept.

Les

Elke locatie krijgt onderwijsfaciliteiten waar studenten onderzoek en proeven kunnen uitvoeren en les krijgen. Op Zegveld ondersteunt het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) het onderwijsprogramma.

Zegveld wordt het praktijkcentrum op veen. We hebben veel studenten uit Friesland die van boerenbedrijven op veen komen. Zij kunnen dan meerdere dagen op Zegveld blijven en hoeven niet steeds op en neer te reizen. Dat geldt overigens ook voor docenten.’

Onderwijs

De Aeres Groep bestaat uit Groenhorst, Vilentum Hogeschool met de faculteiten CAH Vilentum en Stoas Wageningen, PTC+, Aeres Contract en ondersteunende stichtingen. Het onderwijs varieert van vmbo tot masteropleidingen.

Studenten van CAH Dronten zijn al enige jaren actief op Zegveld. Zij doen onderzoek voor het VIC naar onder meer de bodemdichtheid van veen, de ideale veenweidekoe, beweiding en recentelijk naar maaisel van ruigteland als ruwvoer voor jongvee.

· Lees meer hierover deze wek in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer