Ciolos%3A+zachte+landing+kent+voorwaarden
©

Ciolos: zachte landing kent voorwaarden

Een zachte landing voor de zuivelsector is alleen mogelijk als het Europees Parlement en de Europese lidstaten daarmee instemmen. Dat zegt landbouwcommissaris Dacian Ciolos van de Europese Unie.

Nederland pleit in Brussel tijdens de raad voor landbouwministers voor een zachte landing voor de zuivelsector in aanloop naar het afschaffen van het melkquotum in 2015. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma neemt het aantal voorstanders voor een zachte landing toe.

De vetcorrectie is een mogelijkheid om de landing zachter te maken. Door het toepassen van de vetcorrectie zou Nederland 2 procent meer mogen leveren zonder daarvoor superheffing te betalen.

Na 1 april

De Europese Commissie liet eerder weten niet veel te voelen voor vetcorrectie. Maar Dijksma gaat het toch nog een keer aankaarten. 'We houden druk op de commissie.'

Ciolos gaf aan de mogelijkheden voor een zachte landing te willen bespreken bij de volgende vergadering van landbouwministers. Die vindt plaats op 14 april. Dan is het volgende quotumjaar al begonnen.

Rumoer

Het besluit voor een vetcorrectie ligt feitelijk bij beheerscomité Dierlijke Producten. Het gaat om een technische maatregel. Maar de instemming van een deel van de andere lidstaten en het parlement is wel gewenst om onnodig politieke rumoer te voorkomen.

Formeel heeft Ciolos de toestemming van het parlement en de lidstaten niet nodig om een besluit te nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer