Boerenbonden+pleiten+voor+zachte+landing
© Persbureau Melissen

Boerenbonden pleiten voor zachte landing

Een aantal boerenbonden van elf landen, waaronder LTO, heeft gisteren in een brief aan de Europese Landbouwcommissaris Dacian Ciolos hun zorgen geuit over de geplande zachte landing rond van het melkquotum. Morgen wordt hierover in Brussel gepraat.

Na een analyse concludeerde de Europese Commissie, eind 2012, dat de melkproductie en de quotumprijzen een neerwaartse trend doormaakt, waardoor de zachte landing lijkt te slagen.

In werkelijkheid blijven de prijzen voor melkquotum in grote melkproducerende landen, zoals Nederland en Duitsland hoog. In sommige landen stijgen die zelfs.

Superheffing

Verder betalen ondernemers superheffing aan een systeem dat binnenkort afloopt. Dat brengt extra economische lasten met zich mee, zo vertellen de boerenbonden in deze brief.

De boerenbonden vinden het daarnaast jammer dat de vraag naar zuivel stijgt en dat door de huidige quotering die toename in consumptie wordt geleverd door opkomende regio’s van buiten de Europese Unie.

Extra quotum

In de brief pleiten de boerenbonden daarom voor een soepelere zachte landing, bijvoorbeeld door een verlaging van de superheffing, het ruimer maken van het melkquotum of het aanpassen van de vet-correctiefactor.

Morgen zit een aantal bestuurders, waaronder Kees Romijn namens LTO, aan tafel bij de Europese Commissie, waarbij ze aansturen op een aanpassing van de vetcorrectie.

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer