LTO wil vetcorrectie melk eraf

LTO wil Brussel vragen om extra melkruimte via afschaffing van de vetcorrectie. Voor heel Nederland zou dat 1,2 procent extra melkquotum opleveren.

LTO+wil+vetcorrectie+melk+eraf
© Nieuwe Oogst

Eerdere pogingen tot quotumverruiming stuitten op politieke onwil bij andere lidstaten. Bovendien moet voor een dergelijk plan de ‘milk package’ worden opengebroken. LTO vreest dat dat tegenvoorstellen van landen als Frankrijk genereert, die slecht uitpakken voor Nederlandse melkveehouders.

Daarom kiest de organisatie voor de binnenbocht: afschaffing van de vetcorrectie. Het voorstel daarvoor moet via de Europese Commissie bij het EU-marktbeheerscomité komen. Voordeel van die route is dat LTO niet langs het Europees Parlement en de Landbouwraad hoeft. Dat duurt een jaar en de kans op een meerderheid is nihil.

Steun van Duitsers en Denen

LTO krijgt steun van boerenbonden in Duitsland, Denemarken en Oostenrijk, landen die nu al behoorlijk boven hun quotum melken. De organisaties trekken samen op.

In 2008 leverde een soortgelijke actie 1,5 procent extra melkruimte op. Nu zou dat 1,2 procent meer melk zijn, ruim 140 miljoen kilo. Boeren die boven hun vetreferentie melken, krijgen minder verruiming dan boeren die eronder zitten. De vooruitgang per bedrijf varieert van 0,5 tot 3 procent verruiming.

LTO waakt voor te hooggespannen verwachtingen. ‘Aanpassing van de vetcorrectie tijdens een quotumjaar is nog nooit gebeurd. Voor quotumjaar 2014-2015 is de kans groter. Eerst maar eens praten met de kabinetschef van Dacian Ciolos’, zegt Klaas Johan Osinga van LTO.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer