CDA+eist+actie+voor+zuivelsector
© CDA

CDA eist actie voor zuivelsector

Om voor de Nederlandse zuivelsector een zachte landing te garanderen richting het afschaffen van het melkquotum in 2015 eist het CDA actie van eurocommissaris Ciolos en staatssecretaris Dijksma.

Volgens Esther de Lange, namens het CDA lid van het Europees Parlement, kunnen Nederlandse melkveehouders een goede boterham verdienen aan de stijgende vraag naar zuivel.

Door het melkquotum wordt de productie echter geremd en voor extra productie moeten de Nederlandse zuivelproducenten over 2013 mogelijk een recordbedrag van 130 miljoen euro aan superheffing betalen.

Europese quotum

De Lange: 'Het kan niet zo zijn dat Nederlandse boeren een boete betalen terwijl het Europese quotum niet wordt vol gemolken. De Europese Commissie beloofde al eerder een zachte landing voor alle melkproducenten in de EU.'

De Lange roept de EC dan ook op om snel gepaste maatregelen te nemen. Ze stelt voor om het boetegeld beschikbaar te stellen voor innovatie en versterking van de concurrentiekracht van de sector.

Belangen verdedigen

Van staatssecretaris Dijksma verwacht De Lange dat zij de belangen van de Nederlandse zuivelsector in Brussel beter verdedigt.

'Ze moet de EC confronteren met de eigen belofte voor een zachte landing en zich verder verzetten tegen landen die alsnog een alternatief quotumsysteem willen invoeren.'

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer