Bedrijfseconomisch+goed+jaar+melkvee
© Nieuwe Oogst

Bedrijfseconomisch goed jaar melkvee

De melkveehouderij had in 2013 een goed jaar achter de rug. Melkprijzen lagen hoger dan het jaar ervoor, terwijl de voerprijzen lager waren.

Tot die conclusie komt Agrovision op basis van data uit de AgroFinancieel-benchmark. Daarin zitten gegevens van klanten van een aantal accountantskantoren.

Belangrijkste oorzaak van de goede resultaten over 2013 is de hoge melkprijs van gemiddeld 42,33 euro. Dat is 5,73 euro hoger dan in 2012, een jaar met eveneens een goede melkprijs.

Meer melkgeld

Een gemiddeld bedrijf ontving 68.428 euro aan extra melkgeld. Melkveehouders hebben begin 2013 hun melkproductie niet hoeven temperen, vanwege een hoge superheffing of leasekosten.

Verder werd veel vee aangehouden vanwege de onzekerheid over dierrechten in de melkveehouderij. Als referentiejaar zou dan 2013 kunnen gelden.

Aanwas

Wel was er een daling in de post aanwas. Aan het eind van het jaar werd minder vee aangehouden, omdat ondernemers tegen de grenzen van hun melkquotum aan kwamen. Verder is er een ruwvoertekort. Dat zorgt ook voor hoge voerkosten.

· Klik voor complete vergelijking op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer