Uitstel einde schappen dreigt

De Eerste Kamer steunt het opheffingstraject van de bedrijfs- en productschappen niet. Hierdoor dreigt de opheffing vertraging op te lopen.

René BouwmeesterMinister Henk Kamp van Economische Zaken wil de publieke taken van de schappen vanaf 1 januari 2014 overdragen aan de overheid. Daarmee loopt hij volgens de Eerste Kamer vooruit op de formele opheffing en neemt hij onomkeerbare stappen. Kamp zou ‘klemmende redenen’ moeten geven om dat te doen, maar heeft dat nog niet gedaan.
De Eerste Kamer stelt dat pas kan worden gestart met de voorbereidingen voor de opheffing van de schappen, als het parlement het wetsvoorstel heeft behandeld.
‘Dat is de normale weg. De Eerste Kamer is er om de wetgeving te toetsen, maar er ligt niet eens een wetsontwerp,’ zegt Eerste Kamerlid Liesbeth Kneppers-Heynert, tevens voorzitter van de commissie Economische Zaken. ‘Ook de Tweede Kamer heeft nog geen wetsontwerp.’
Kneppers sluit niet uit dat het opheffingstraject vertraging oploopt. De datum van 1 januari 2014 wordt volgens haar kort dag.
De Eerste Kamer vindt dat Kamps’ handelswijze ‘indruist tegen de staatsrechtelijk zuivere gang van zaken’. Een aantal Kamercommissies heeft Kamp schriftelijk om opheldering gevraagd. De Kamerleden willen duidelijkheid over de financiële consequenties, de verdeling van verschillende kostenposten en de nieuwe wijze van financiering van de taken die de overheid overneemt. Daarnaast vraagt de Eerste Kamer zich af op basis van welke criteria Kamp taken als publiek aanmerkt.
Bij de productschappen wordt verschillend gereageerd. Productschap Tuinbouw gaat gewoon door met de afbouw. Productschappen Vee, Vlees en Eieren vrezen onwerkbare situaties. ‘Wij moeten dan nog een jaar taken uitvoeren, terwijl de mensen met kennis van die dossiers al weg zijn.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer