ABN+Amro%3A+zetmeelareaal+daalt+10+tot+20%25
© Harry Tielman

ABN Amro: zetmeelareaal daalt 10 tot 20%

Vanwege het wegvallen van de hectaretoeslagen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verwacht ABN Amro dat het areaal zetmeelaardappelen afneemt met 10 tot 20 procent.

In het onderzoek van ABN Amro naar de toekomst van de teelt van zetmeelaardappelen bevestigen akkerbouwers de dalende trend. De verwachting is wel dat een goede zetmeelprijs en hogere hectareopbrengsten de daling van het areaal temperen.

ABN Amro gaat ervan uit dat door verdere professionalisering van de teelt, betere rassen en nieuwe technieken de hectareopbrengsten toenemen en de kosten afnemen.

Sterke zetmeelprijs

'In combinatie met een sterke zetmeelprijs van 80 tot 90 euro per ton denken wij dat de teelt van zetmeelaardappelen interessant blijft', zegt Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven van ABN Amro.

'Bij een prijsverbetering van 10 procent en een opbrengstverhoging van 15 procent neemt het saldo van zetmeelaardappelen toe met 700 tot 800 euro per hectare', rekent Berntsen voor.

Aanvoer op peil

Door verhoging van de hectareopbrengst met 15 procent wordt de daling van het zetmeelareaal voor een deel gecompenseerd. ABN Amro gaat er vanuit dat de aanvoer van grondstof voor Avebe daardoor op een acceptabel peil blijft.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer