AGF+sterk+ondanks+forse+concurrentie
©

AGF sterk ondanks forse concurrentie

Nederland handhaaft sterke positie in aardappelen, groente en fruit (AGF) sector, ondanks verhevigde concurrentie. Dat meldt ABN AMRO in sectormonitor food.

In de eerste drie kwartalen van 2012 stabiliseerde de Nederlands export van groente en fruit. Dat is volgens de bank mede veroorzaakt door het donkere voorjaar van 2012. De export kwam daardoor traag op gang.

Door het donkere voorjaar is ook in 2013 minder fruit voor export beschikbaar.

Verhevigde concurrentie

Verder is er door groeiende concurrentie vanuit Spanje minder groente en fruit uitgevoerd naar de belangrijkste bestemmingen. Dat zijn onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Maar ook de toenemende vraag naar lokaal geproduceerde producten speelt hierin een rol.

Productdifferentiatie, duurzaam produceren en het minimaliseren van residuen geven echter een positieve impuls aan de mogelijkheden tot export., stelt de bank.

Doorvoerland

In steeds grotere mate fungeert Nederland ook als doorvoerland voor groente en fruit. ABN AMRO ziet door deze continue opmars van import de re-export toenemen.

Daarnaast verschuift het blikveld van exporteurs naar landen buiten de Europese Unie. Zo heeft Rusland een stevige positie in de top 5 van Nederlandse exportbestemmingen.

Klik voor complete sectorrapport op bijgesloten pdf

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer